134 dagar på jakt efter hållbar turism

Sedan några månader tillbaka befinner jag mig på resande fot för att studera turism och leta efter positiva exempel på hur vi kan – och bör – resa på bästa möjliga sätt. För resa det ska vi göra, resande är bra ur många perspektiv. Det är bara sättet vi reser på som vi måste tänka om. Turismen är en massiv industri som vuxit explosionsartat på kort tid och det har uppstått en del problem, både sociala och miljömässiga. Men i turismen finns också möjligheter. Jag har upplevt, antecknat, fotat och pratat med en massa människor runt om på jorden, och nu ska alltså allt detta sammanställas till en bok om hur vi gör turismen hållbar.

På tåget genom Sicilien

På tåget genom Sicilien

Trädkojan där jag bodde ett par nätter, med en av grannarna i förgrunden. En av de mer ovanliga sovplatserna på resan.

Trädkojan där jag bodde ett par nätter, med en av grannarna i förgrunden. En av de mer ovanliga sovplatserna på resan.

Det närmar sig slutet på resan. Jag sitter på ett hostel i ett regnigt Köpenhamn och tänker tillbaka på de här månaderna och alla platser jag varit på. De flesta platser har varit nya, och det är många intryck som ska smältas. Skulle någon be mig sammanfatta resan med ett ord skulle jag säga INTENSIVT. Det har varit en helt fantastisk upplevelse att få göra den här resan, och det finns många erfarenheter som jag tar med mig tillbaka, inte bara till skrivbordet. Vilken underbar planet vi lever på! Vilka landskap, växter och färger. Vilka härliga människor som vill prata, umgås och hjälpa till. Vilka fantastiska initiativ som finns för att göra turismen – och världen – bättre. Hemlagat, återvunnet, solelsdrivet, lokalproducerat, lokalägt, rättvisemärkt, hållbart.

Samtidigt har jag förstås sett en del saker som inte känns lika roliga. Stränder som slukas av havet, meter för meter. Djur som hålls i dyster fångenskap för turisters nöje. Kranar som nästan är helt tömda på vatten och människor som får gå långa sträckor till brunnar, medan turisternas trädgårdar står prunkande gröna. Personer som säljer sig själva på gatorna till högstbjudande. Hårt arbetande människor som tar sig igenom långa skift för låga löner. Barn som inte får gå i skolan utan tigger pengar av turister istället. Turister som tycker barnen är söta och tar bilder som läggs ut och sprids i sociala medier utan att varken barn eller föräldrar har någon kontroll över det. Greenwashing från stora företag som vill hänga på hållbarhetstrender. Massturism rakt igenom känsliga naturområden. Etcetera.

En av stränderna som riskerar att försvinna ner i havet inom den närmsta tiden.

En av stränderna som riskerar att försvinna ner under havet inom den närmsta tiden.

Allt det här går att ändra på. Det måste ändras på, för det håller inte längre. Vi ska ändra på det nu. Du hänger väl med?

Boken blir mitt totala fokus nu i sommar, förhoppningsvis blir den klar någon gång under hösten. Har du tankar och idéer, tveka inte att höra av dig.

Sofia