Boka annorlunda

Har du någonsin försökt välja ett miljövänligt och schyst hotell? Det kan ibland kännas helt hopplöst att ens försöka, med få alternativ som dessutom inte alltid är så lätta att hitta. Men möjligheterna blir fler och fler (och ju mer vi visar att vi vill ha ännu mer, desto större chans är det att fler hotell hänger på), ett exempel är bokningstjänsten bookdifferent.com (en del av booking.com) där både hotell och destinationer rankas utifrån hållbarhet och CSR. Hälften av vinsten från din bokning doneras dessutom till en organisation som du själv väljer utifrån en lista.

Jag har testat att boka några boenden via bookdifferent.com på den här resan. Sidan i sig fungerar ganska bra, även om jag tycker den saknar vissa småfunktioner som till exempel möjlighet att välja fler än ett område i taget i en stad. Sedan kan det kännas lite godtyckligt hur vissa boenden rankas eftersom det görs via vissa automatiskt uträknade värden som kan se olika ut beroende på vilken information som finns att tillgå, men det här medger man även själva på sidan och hänvisar till att det är en betaversion och ett nytt sätt att ranka hotell på. Det finns helt enkelt mer jobb kvar att göra. Även om resultatet inte är perfekt så känns ändå initiativet kul, och det går åtminstone att se vilka boenden som har någon form av hållbarhetscertifiering som till exempel Travelife*.

Jag bodde nyligen på ett av dessa hotell med Travelifecertifiering, bokat via sajten. Jag kikade runt för att se om det gick att märka någon skillnad mot ett ”vanligt” hotell. Det finns några detaljer som att vattenflaskorna på rummet är av återvinningsglas istället för plast, och det finns sopsorteringsstationer runtomkring på anläggningen. Det fanns också en tvättkorg och endast det som låg i den byttes ut vid städning. Det fanns gott om personal, och jag kunde inte se någon som jobbade ända från tidig morgon till sen kväll.

återvinning på hotell #attresa

En av återvinningsstationerna på hotellområdet

Det kan som sagt fortfarande vara svårt att veta vilket alternativ som är det allra bästa, men det är väldigt glädjande att se att det finns initiativ som försöker göra valen tydligare och enklare. När systemet har utvecklats mer ligger det nog i många hotells intresse att försöka bättra sina resultat, inget hotell kommer vilja vara det som rankas sist på hållbarhetsskalan. Turismbranchen har länge legat efter när det gäller hållbar utveckling och CSR, men det kommer bli allt svårare att ligga på latsidan med de här bitarna i takt med att systemen förbättras och medvetenheten ökar. Nu bokar vi annorlunda, men snart blir det normen.

Så kom igen nu alla hotellägare, det kommer krävas mycket mer än en handfull Svanenmärkta drinkunderlägg för att vi ska rulla in resväskorna hos er i fortsättningen!

 

* Travelife är ett cerifieringssystem om arbetar med att förbättra turismindustrins sociala, ekonomiska och miljömässiga avtryck. Ca 1300 hotell har hittills anslutit sig till Travelife. Certifieringen omfattar kriterier kring bland annat arbetsvillkor, miljöbelastning, mänskliga rättigheter och energianvändning.

Det här systemet är inte heller det helt perfekt ännu, men det har förbättrats sedan starten och fortsätter att utvecklas. Till exempel var kriterierna från början ganska låga och det fanns ingen riktig kontroll kring hur det efterlevdes, men förbättringar pågår. Systemet har bara funnits sedan 2007.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *