2 miljarder turister och 3 munkar

doughnut economics

Mmm… Vilken skulle du välja?

Som prognosen ser ut kommer vi göra ungefär två miljarder internationella resor om året runt 2030, nästan en fördubbling mot idag. Utmaningen ligger i att både människor och miljö ska stå pall för en sådan utveckling.

Min bok Att resa handlar just om hur vi som konsumenter kan bidra till en turism som funkar. Utgångspunkterna för en sådan hållbar turism, som jag skrivit om tidigare, är rätten att resa, bra jobb, smarta resvägar och positiva avtryck. Jag tänkte berätta lite mer om ramarna för de här punkterna, som grundar sig i senaste miljö- och ekonomiforskningen. Håll i dig för nu blir det kanske lite tekniskt, men det här är alltså bara själva bakgrunden för hur jag har lagt upp innehållet i boken (jag är knappast vare sig ekonom eller miljöexpert, och det behöver inte du heller vara för att läsa boken).

Kanske hörde du Johan Rockströms populära sommarprat tidigare i år? Han pratade om alla miljöproblem som finns idag och hur vi kan göra för att lösa dem. Johan Rockström jobbar med att forska på hur vår planet mår och hur mycket press den egentligen tål från oss människor. Han har bland annat kollat på vart gränsen går när det gäller saker som hur mycket koldioxid vi kan släppa ut och hur försurade haven kan bli innan det går för långt, och varit med att definiera nio sådana gränser som vi behöver hålla oss inom – så kallade planetära gränser.

Ekonomen Kate Raworth har använt sig av Johan Rockströms och hans kollegors forskning, och lagt till sociala aspekter som välfärd, jobb och tillgång till mat. Det här har Kate Raworth satt ihop till en modell med formen av en ring, och hon kallar det därför doughnut economics, ”munkekonomi”. Ringens yttre kant är gränsen för hur långt vi kan gå när det gäller miljöbitarna och den inre kanten är botten för vad som kan accepteras som mänskliga villkor. Svårt att beskriva bara med ord, kolla in Kates bild och video istället så är det lättare att fatta:

Enkelt uttryckt så handlar det om att vi sitter på möjligheten att välja hur vi ska konsumera. Allt som hamnar inom utrymmet som finns mellan planetens och människornas gränser, alltså det som är själva munken, är hållbart. Det här gäller för allt vi gör, men vi håller oss bara till turismen nu och konstaterar att utifrån det här blir definitionen på hållbar turism kort och gott:

En turism som håller sig inom gränserna för både planetens kapacitet och grundläggande mänskliga rättigheter

Så varför är det tre munkar på bilden? Jo, de har fått representera olika scenarion beroende på hur vi väljer att gå vidare och vilken effekt det får, om vi kör på hej vilt eller om vi tänker igenom och skapar de bästa förutsättningarna för framtiden. Allt är inte bara upp till oss konsumenter, men vi har ändå en del makt . Om du fick välja, vilken munk blir det – totalt mos, en enkel och lite torr historia eller extra strössel och glasyr på hållbarheten?

Hur ska vi göra då? Ja, det kan du läsa allt om i boken

 

Psst… jag väljer extra mycket hållbarhetsströssel på min munk, mums!

donutresor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *