Drömresan

Varje dag matas vi med idéer på hur våra liv ska se ut, däribland bilder på spännande platser som väntar på oss. Precis som med nya fräscha soffor, trendiga kläder och senaste mobilen hör ett par semesterveckor på stranden till den här kompletta livsstilen som vi lärt oss eftersträva. Skulle vi inte nå upp till alla dessa saker kanske vi känner oss misslyckade eller till och med missunnade.

Men hur mycket har vi själva valt våra resvanor eller resedrömmar, och hur mycket styrs vi av den här sortens livsstil som präglar vårt samhälle?

Ibland känns det som att alla reser. Hela tiden. Jag kan inte låta bli att undra om vi ibland dras till resandet för känslan av att hänga med.

Gran Canaria flygplats

Världsturismorganisationen UNWTO pratar om en miljard turister, med en miljard möjligheter. Men det är inte riktigt sant det där med antalet. Visst, 2012 var första gången vi kom upp i miljarden internationella resor på ett år. Förra året landade det på lite över 1,1 miljard. Men det är alltså resor, inte resenärer. Åker någon på ett par jobbresor och sedan på semester kanske siffran för den hamnar på låt säga sju. Tänk sedan på de som i stort sett flygpendlar, kanske till Bryssel. De allra flesta människor reser inte utomlands alls. Och flyg, det är det fortfarande bara 2-4% av världens befolkning som använder sig av. Det finns knappast någon anledning att känna sig missunnad där, för den som någonsin satt sig i ett plan och sett både landsgränsen och kanske hela kontinenten passera genom fönstret.

Vi reser för att vi kan och för att vi vill, och kanske också ibland för att vi känner att vi borde. Resor är i grunden något bra, men också något som tär på miljön. När bara ett par procent flyger, men utsläppen från flyg ändå står för runt 5% av det totala så är det inte svårt att se vad konsekvenserna skulle bli om vi ökar vårt resande, och om fler började resa.

Utöver själva transporten kommer sedan våra avtryck på plats, både på människor och miljö.

Att resa erbjuder fantastiska möjligheter -nya erfarenheter, kultur, mat, äventyr, natur – som utvecklar och öppnar våra sinnen. Vi borde alla kunna resa, och det på lika villkor, men hur gör vi det hållbart?

Om vi lyckades med den utmaningen, det vore drömmen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *