Från andra sidan

Jag blev så himla förbannad av att se och höra om alla människor som måste riskera livet på flykt över medelhavet att jag bokade en biljett till Lampedusa. Jag ville demonstrera skillnaden i våra resor, min enkla bokning via nätet mot att bli smugglad för stora summor i skruttiga båtar.

Nåväl, min ”enkla” resa visade sig bland annat innebära en inställd båt, en oplanerad övernattning i nattetid ganska omysiga Porto Empedocle, närmare fem timmars väntan i en busskur, några timmar i försenad buss till ett inställt flyg, ytterligare en oplanerad övernattning och inte minst en bra stunds väntan på våra väskor efter att någon låst flygets bagageutrymme och dragit med nyckeln… Men ändå, jag reste säkert och till ett bra pris och med hjälp av många snälla människor som guidade mig rätt när den italienska servicen haltade. Och jag slapp befinna mig på resa under hård kuling, hoppas verkligen det inte var några ute på havet de där dagarna. Trots allt krångel var det ändå jämförelsevis en lätt resa jag gjorde.

Spiaggia dei conigli, Lampedusa

Spiaggia dei conigli – Kaninstranden, Lampedusa

Jag hade nog aldrig vad jag kan minnas ens hört talats om Lampedusa innan ön hamnade i medias rampljus, och visste inte alls vad som väntade. Den information kring turismdelen som jag kunde hitta på nätet var ganska kortfattad, kaninstranden (eftersom en liten ö precis utanför är formad som en kanin), båttur runt ön och sköldpaddereservat. Och på senare år migranter förstås.

migrant boats lampedusa

Båtar som använts av migranter för att ta sig till Europa

Det var en ganska märklig känsla att befinna mig på Lampedusa. Ön jag landade på var en plats starkt präglad av migranterna, även om väldigt få av dem är kvar någon längre tid på ön (de flesta hamnar ju ganska snabbt på Sicilien). Båtar som använts för att korsa havet står uppradade längs trottoaren mitt emot hamnen och turismkontoret sålde små kors gjorda av trä från förlista båtar att användas ”till att be för våra medmänniskor”.

Lampedusa migrants

Gatukonst på Lampedusa

Jag var kanske beredd på att se ett större motstånd, kanske på grund av att jag är så van med den hätska debatt som pågår hemma i Sverige. Motståndet finns säkert det också, men jag såg mycket mer engagemang och medmänsklighet och ingen jag pratade med hade något ”men…” att komma med i slutet av meningarna. Kanske har det delvis att göra med att ön är så liten, med bara runt 6000 bofasta (en gång kom det 11000 migranter dit på samma dag, det är nästan dubbelt så många som hela öns befolkning), och att alla lever med havet så nära.

I övrigt var Lampedusa en något sömnig liten fiske- och turistö i väntan på sommarsäsongen. Ön har lockat många turister sedan 70-talet, främst från andra delar av Italien. Toppen nås i augusti, när det är semestertider.

la rioccia campingDet visade sig att jag bodde mitt i ett naturreservat med bland annat en massa olika sorters kaktusar och blommor. Campingen där jag hyrde stuga hade också helt fantastiska saker som soluppvärmda duschar (inte alls småljummet om någon trodde det, fick dra ner värmen ordentligt för att inte bränna mig), eget vattenkretslopp, grönsaksodling (vilket är en stor grej på en ganska karg ö) och ett gediget ekotänk i solar powerallmänhet. Blev positivt överraskad eftersom dom inte skryter det allra minsta om det här på deras hemsida. Klart ett av de mest medvetna ställena jag bott på under den här resan. Jag hade väldigt trevligt där, och träffade många intressanta människor trots att det var precis i början av säsongen och det var ganska lite folk. Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig, men var väldigt nöjd med det jag fick. I slutänden hade jag nog faktiskt önskat att jag bokat några fler dagar på ön. Men det är inga problem, jag kan ju komma tillbaka när jag vill. Det är bara att boka en biljett och åka.

Lite svårt att ta in att något så vackert samtidigt kan vara så farligt, beroende på perspektivet.

Lite svårt att ta in att något så vackert samtidigt kan vara så farligt, beroende på perspektivet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *