Hållbar turism och de globala utvecklingsmålen

Kan vi uppnå hållbar turism till 2030? Ja, det tror jag, och det är kanske till och med är enklare än det låter. Men det är viktigt att vi börjar nu.

I slutet av september antogs 17 nya globala utvecklingsmål för hållbar utveckling som världens länder ska uppnå till 2030. Det innebär allt från att utrota hungern till användandet av förnybar energi och rent vatten. Ett ambitiöst program, men också otroligt viktigt för att skapa en värld som håller för oss alla och som vi kan leva vidare i.

Turism nämns i några av punkterna, de som handlar om bra jobb och ekonomisk tillväxt (nr.8), hållbar konsumtion (nr.12) och att ta hand om haven (nr.14). Turism är ett väldigt brett ämne och vårt resande är egentligen inblandat i många fler områden än så. Andra exempel på hur hållbar turism kan bidra är att minska vår klimatpåverkan genom hur vi väljer att resa, och att hjälpa till med tillgången till vatten genom att hushålla med vår egen förbrukning, speciellt i områden där det redan råder brist.

I boken Att resa och hur vi gör turismen hållbar listar jag massor av konkreta tips på hur vi kan resa hållbart. Boken utgår från fyra punkter som kan ses som turismens egna utvecklingsmål. Till 2030 ska världen bli hållbar, det här är vad det innebär för turismen:

fyra punkter for hallbar turism

1. Rätten att resa
Vi har alla samma grundläggande rätt att resa, och därför bör turismen utvecklas på ett rättvist sätt både när det gäller tillgänglighet och möjligheten att röra sig över gränser, men också när det gäller hur vi tacklar de miljöutmaningar som kommer när allt fler får chansen att ge sig ut i världen.

2. Bra jobb
Alla som arbetar med turism på något sätt ska ha bra arbetsvillkor med rimliga arbetstider, en lön som går att leva på och en arbetsplats där de kan känna sig trygga.

3. Smarta resvägar
Som resenärer ska vi ha möjlighet att ta oss till vår destination på bästa möjliga sätt, både för oss själva och för miljön. Det ska vara enkelt att ta miljöhänsyn, och klimatfrågor ska gå först i utvecklingen av teknik och infrastruktur. Ett klimatsmart resande ska vara det bästa alternativet för plånboken.

4. Positiva avtryck
De platser vi besöker ska må bra av att vi är där. Det innebär att det ska finnas plats för de besökare som kommer utan att det blir för påfrestande för samhälle, djurliv och miljö. De aktiviteter som erbjuds ska också komma platsen och de som lever där till gagn, till exempel genom att bidra till att bevara natur och kulturhistoria.

Hur når vi det här? Genom att

  • reflektera över hur vi reser och hur det påverkar miljö och människor
  • ställa krav på turismbranchen
  • ta ansvar för våra egna handlingar och göra medvetna val

Det finns många saker vi kan göra, som inte alls är speciellt svåra. Små steg kan få stor effekt ju fler vi blir som tar dem. Det här är några exempel på travelhacks för hållbar turism som du hittar i boken:

#:15 Packa lätt. Dina prylar drar också energi, och ju mer bagaget väger desto mer bränsle går åt. Tänk igenom packningen, ta inte med dig sådant du vet att du ändå inte kommer att använda och skippa tunga förpackningar – ta med det som behövs och det som går åt. Bär inte heller hem en massa saker som du lika gärna kan köpa hemma.
#5: Välj restauranger och fik där du blir serverad på porslin som diskas, istället för att få en massa papp- och plastförpackningar. Som turist äts ofta måltiderna i farten och det kan snabbt bli en massa sopor utan att vi tänker på det, men med ett öga på hur vi äter kan vi minska våra semestersopor rejält. Ta en dag på din nästa resa och kolla hur många förpackningar du förbrukar. Testa lokala restauranger så minskar du också mängden importerad mat.
#30: Köp en souvenir, men skippa importerad massproduktion. Köp någon lokalproducerad vara från en lokal hantverkare istället, så bidrar du till inkomst och arbete på orten, vare sig det handlar om svensk landsbygd eller utomlands. Då vet du mer om vilka förhållanden produkten har tillverkats under, och du får ett fint minne från platsen.

Att nå alla de globala utvecklingsmålen till 2030 är en tuff utmaning, men det går. Hållbar turism är en bra startpunkt. Om vi börjar reflektera över våra resor, ställa krav och göra medvetna val så kan vi absolut uppnå hållbar turism på 15 år, och då är vi också på god väg mot en hållbar värld.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *