Meningen med hållbar turism

varldsturismdagen

Den 27 september är Världsturismdagen, den dag då vårt internationella resande uppmärksammas. I år är temat möjligheter, och hur vi som reser kan bidra till att göra turismen hållbar.

Vi behöver reflektera över vårt resande. För hur vi än gör så påverkar vi de platser vi besöker, och ju mer vi reser desto viktigare är det att vi hittar mer hållbara sätt att ta del av världen, så att vi helt enkelt inte sliter för mycket på miljö och människor. Idag betyder turism allt för ofta låga löner, barnarbete, förstörda stränder, överanvändning av vatten, stora utsläpp och inkomstläckage. Det ska vi ändra på! Det finns massor av saker vi kan göra, många är nog enklare än du kanske tror (som till exempel de här).

Men vad innebär egentligen hållbar turism? Jag har satt ihop fyra punkter som sammanfattar:

1. Rätten att resa
Vi har alla samma grundläggande rätt att resa, och därför bör turismen utvecklas på ett rättvist sätt både när det gäller tillgänglighet och möjligheten att röra sig över gränser, men också när det gäller hur vi tacklar de miljöutmaningar som kommer när allt fler får chansen att ge sig ut i världen.

hallbar turism

2. Bra jobb
Alla som arbetar med turism på något sätt ska ha bra arbetsvillkor med rimliga arbetstider, en lön som går att leva på och en arbetsplats där de kan känna sig trygga.

hallbar turism

3. Smarta resvägar
Som resenärer ska vi ha möjlighet att ta oss till vår destination på bästa möjliga sätt, både för oss själva och för miljön. Det ska vara enkelt att ta miljöhänsyn, och klimatfrågor ska gå först i utvecklingen av teknik och infrastruktur. Ett klimatsmart resande ska vara det bästa alternativet för plånboken.

hallbar turism

4. Positiva avtryck
De platser vi besöker ska må bra av att vi är där. Det innebär att det ska finnas plats för de besökare som kommer utan att det blir för påfrestande för samhälle, djurliv och miljö. De aktiviteter som erbjuds ska också komma platsen och de som lever där till gagn, till exempel genom att bidra till att bevara natur och kulturhistoria.

Vill du få koll på hur du kan resa mer hållbart?

Jag håller just nu på att skriva färdigt en bok om turism där jag bland annat listar tips på saker vi kan göra för att resa hållbart. Boken bygger på fakta om turism blandat med mina egna upplevelser, både erfarenheter från olika resor och frågor som kommit upp när jag varit ute och föreläst om hållbar turism.

Om du vill veta mer om hållbar turism och få information om när boken kommer att finnas tillgänglig kan du följa den här bloggen, Facebooksidan eller på Instagram.

Berätta också för de du känner som gillar att resa, så att vi blir riktigt många som hjälps åt att styra turismen åt rätt håll.

att resa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *