Naturen behöver bättre kläder

Hyen

Jackan, skorna, mössan etc som vi drar på oss när vi ska ut i naturen innehåller ofta miljögifter. Det är kemikalier som används för att göra kläderna smuts- och vattenavvisande, men som också kan vara reproduktionsstörande och cancerframkallande.

När vi tvättar de här plaggen eller ha dem på oss ger de ifrån sig gifter, så kallade per- och polyfluorerande ämnen som PFAS, som tar väldigt lång tid att bryta ner. De sprids via vatten och vind och orsakar problem för djur och människor. Utsläppen sker även vid fabrikerna som tillverkar kläderna.

En ny rapport från Greenpeace visar att de här så kallade per- och polyfluorerade kemikalierna nu går att hitta ända ute i de mest avlägsna platserna på jorden, och uppmanar friluftsindustrin att ta ansvar för sin del av problemet.

Natursidan.se har intervjuat Therese Jacobson, ansvarig för miljögiftsfrågor på Greenpeace, som tar upp kopplingen till naturturism:

– Det är ironiskt att friluftsindustrin, som marknadsför sig med vackra bilder i orörd miljö, bidrar till att släppa ut kemikalier, som kan vara skadliga.

Greenpeace skriver i rapporten att fritidsindustrin ligger efter klädindustrin generellt när det gäller att göra sig av med de här gifterna från produktionen. Visst blir det märkligt att människor som vill uppleva och värna naturen samtidigt kan bli bidragande till att förorena den? Dessutom genom att använda produkter från företag som i sig använder naturen för att marknadsföra sig.

Vissa märken har börjat fasa ut gifterna, men inget av de 16 tillfrågade friluftsmärkena gör tillräckligt enligt Greenpeace och utbudet är fortfarande litet för den som vill klä sig giftfritt på vandringen.

Bra kläder är en viktig förutsättning för att kunna ta del och njuta av naturen. Självklart borde hela friluftsindustrin kunna ta ansvar för det här nu, alternativ finns redan:

PFC-free materials are already available today that are suitable for most applications and other companies, some of which also produce outdoor clothing, such as Puma and adidas, have adopted much more ambitious elimination targets for PFCs; others, such as H&M and Mango have already eliminated PFCs in their product.
 Från Greenpeace rapport Footprints in the Snow, s.37

Behöver du byta ut något i garderoben? Fråga efter kläder som är fria från miljögifter som PFAS.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *