The Hand That Feeds

290 dollar för 60 timmars arbete. Varken semester eller sjukdagar. Det får vara nog med det.

För någon vecka sedan ramlade jag över en rolig och upplyftande film om arbetsvillkor i restaurangbranschen, som jag kan tipsa om för dig som vill veta mer om hur det kan gå till i praktiken och varför rätten till kollektivavtal kan vara så viktigt. Och inte minst vad lite jävlar anamma kan göra.

Bägaren börjar rinna över för de anställda på delin Hot & Crusty mitt på Manhattan i New York, och de kräver förändring. När ledningen meddelar att de inte har någon skyldighet att erbjuda bättre arbetsvillkor, speciellt när det anställda inte ens har något fackförbund i ryggen, då drar fighten igång på allvar. ”Snart ska dom få se på fackförbund”, säger en av de anställda och tillsammans börjar de organisera sig mot alla odds. Att starta en ny avdelning är inte helt enkelt, och de har dessutom allt att förlora då de flesta som arbetar på delin är papperslösa. Dessutom har ingen någon direkt erfarenhet av fackförbund och organisering. Ändå väljer nästa alla anställda att vara med och dra igång en kampanj mot arbetsgivaren, och där startar en process som både lyfter de orättvisa villkor som många tvingas leva efter (”klagar du ringer jag myndigheterna och du åker ut ur landet”) och samtidigt visar på kraften i en social rörelse som vägrar ge efter.

The Hand That Feeds är till stor del en lättsam film med härligt kaxiga karaktärer, men också lika mycket en viktig påminnelse om fackens roll. Så pass att den från och med i höst kommer att användas som utbildningsmaterial för personer som är nya i arbetslivet eller som inte har varit i kontakt med fackförbund tidigare.

Restauranger är en stor del av turismindustrin. Det är svårt att veta något om arbetsvillkoren på restaurangerna, men Mahoma López som är med i filmen uppmanar oss att fråga och visa att vi bryr oss:

Från filmens hemsida

Texten är hämtad från filmens hemsida thehandthatfeedsfilm.com

Och tänker du äta något gott i Sverige, kolla även in Hotell- och restaurangfackes app Schysta villkor, som hjälper dig att hitta ställen med kollektivavtal. Appen funkar även för hotell och nöjesanläggningar.

God spis!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *