Ute i sista minuten? 6 tips för att ekoboosta din semester

Äntligen juni, äntligen sommartider! Vädret må vara vad det är just idag, men snart börjar semestrarna och många har säkert redan planerat en resa. Till vardags kanske du brukar handla ekologiska varor och återvinna ditt skräp, men har du någonsin funderat över vilka avtryck du gör på din semester? ”Vadå??”, kanske du tänker nu. Lugn, att ekoboosta sommarresan är enkelt och tar ingen tid alls. Läs det här inlägget så är du förberedd, och du kan lugnt njuta av sköna solfyllda dagar med gott samvete.

6 tips på hur du enkelt ekoboostar din semester:

1. Våga fråga!
Har hotellet något miljöarbete? Hur ser det ut? Finns det några ekologiska och närproducerade alternativ på menyn? Tar researrangören hänsyn till lokalbefolkningen? Ställ frågor, det funkar! Och gillar du inte svaren (lätt hänt, turismbranschen ligger tyvärr generellt efter när det gäller eko…), ta dina pengar någon annanstans nästa gång. Konsumentmakt är inte att underskatta. Se bara vad som hände med ekobananer i svenska affärer, nu finns det knappt något ställe som bara säljer fulbananer. Du lägger dina pengar på deras verksamhet, du har rätt att veta att den är schyst.

Solvärmda duschar fungerar helt utmärkt dag som natt. Vart kommer ditt hotells energi ifrån?

Solvärmda duschar fungerar helt utmärkt dag som natt. Tänk om det satsades mer på sånt. Vart kommer ditt hotells energi ifrån?

2. Ta med dig skräpet!

Det absolut vanligaste skräpet är cigarettfimpar, ett antal miljarder ligger utspridda över klotet. Efter fimpar kommer nog plastpåsar och plastflaskor. Det ser inte trevligt ut, men mest av allt är det helt förödande för miljön. Det har vi ju vetat sedan innan vi kunde gå, men ändå ser det ut som det gör på stränder och i parker. Låt inte latheten ta över, lämna inte ditt skräp på gatan eller ute i naturen. På vissa platser kan det vara helt hopplöst att hitta sopkorgar, så förbered dig gärna så att du kan ta med dig ditt skräp tillbaka till hotellet i värsta fall. Håll naturen ren.

Det här var väl en riktigt dålig plats att lägga en plastflaska! Mitt i ett känsligt naturskyddsområde dessutom...

Det här var väl en riktigt dålig plats att lägga en plastflaska! Mitt i ett känsligt naturskyddsområde dessutom…

3. Spara på vattnet!
Ta hand om det rena vatten som finns på jorden, på flera platser är det redan brist. Den här punkten är viktigt överallt, men speciellt på populära resmål med begränsad tillgång till färskvatten som till exempel södra Spanien och Kanarieöarna. Stäng av kranen när du borstar tänderna och tvålar in dig, duscha inte i onödan och stå inte längre än nödvändigt i duschen. Skippa gröna golfbanor i områden med vattenbrist. Säg nej till nya handdukar och lakan varje dag, så blir det mindre tvätt. Och stäng av luftkonditioneringen när du inte är på rummet eller när den inte behövs.

4. Plastbanta!

Aldrig förbrukar vi nog så mycket plast som på resande fot, engångsförpackningar, souvenirer, vattenflaskor m.m. Men det går ganska lätt att undvika. Välj restauranger och fik där du får äta och dricka från sådant som diskas och återanvänds. Ät glassen från strut istället för plastbägare. Skippa den massproducerade plastsouveniren och köp något lokalt hantverk istället. Använd en vattenflaska som du fyller på från kranen eller från stora förpackningar. Det går åt många små flaskor och oftast åker dom ner i en vanlig soptunna istället för i återvinningen.

Färglada plasthalsband är populära bland turister i New Orleans, men eter bara några minuter hamnar många på backen.

Färglada plasthalsband är populära bland turister i New Orleans, men eter bara några minuter hamnar många på backen.

5. Byt ut biffen
Den absolut största tjänsten du kan göra för miljön är att skippa köttet. Du behöver inte bli hardcore-vegan över en natt, prova att byta ut någon måltid här och där. Kolla gärna upp någon vegetarisk restaurang med gott rykte, så slipper du hamna i den tråkiga isbergssalladsfällan. Men de flesta restauranger med någon sorts självaktning erbjuder nu bra vegetariska alternativ. Tänker du ändå äta kött, välj så långt det går ekologiskt, närproducerat och sådant som är ok utifrån tillgång. Stick inte gaffeln i utrotningshotade arter, och skippa scampin.

6.Hälsa på hos mig!
Kolla in resten av kielo.se för mer information om hållbar turism och fler tips som du kan ta med dig på dina resor. Visste du att hållbar turism inte handlar om bara miljö, utan också om en massa andra grejer? Du kan förbättra världen, bara genom att resa bra – och ha en massa kul på vägen.
Du kan också följa på Instagram och Facebook.

Hoppas du får en riktigt trevlig eko-semester! /Sofia

trevlig sommar

  1 comment for “Ute i sista minuten? 6 tips för att ekoboosta din semester

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *